Choose your country
MENNEKES

Subsidie- en financieringsregelingen

Overzicht van subsidies, belastingvoordelen en financiering

Hier vindt u een overzicht van de fiscale-, subsidie- en financieringsmogelijkheden die betrekking hebben op eMobility en duurzaamheid.  Aangezien regelgeving omtrent deze onderwerpen onderhevig is aan verandering, raden wij altijd aan de website van RVO en de Belastingdienst te raadplegen.   

Wij hebben hier de volgende onderwerpen voor u voorbereid: 

  • Subsidie Elektrische Personenauto Particulieren (SEPP) 
  • Milieu Investeringsaftrek (MIA) 
  • Afschrijving milieu-investeringen (VAMIL) 
  • Belastingvoordelen elektrische auto 
  • Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto´s (SEBA)
  • Subsidieregeling verduurzaming voor verenigingen van eigenaars (SVVE) 
  • Financieringsregeling aanschaf zonnepanelen

Subsidie Elektrische Personenauto Particulieren (SEPP)

Particulieren die een elektrische auto aanschaffen, kunnen gebruik maken van de SEPP. Dit is een subsidieregeling waarmee u een deel van uw EV aankoop kunt financieren. De hoogte van de subsidie hangt af van of u kiest voor een nieuwe of reeds gebruikte auto. Voor nieuw bedraagt de subsidie € 2.950 en voor een occasion is dat € 2.000. Het merk of type maakt niet uit in dit geval. De subsidie geldt ook voor private lease rijders.  

In 2024 kunt u SEPP aanvragen tussen 9 januari en 27 december. Voor meer informatie verwijzen wij u naar de website van de RVO.   

Informeer nu

Milieu Investeringsaftrek (MIA) voor aanschaf slimme laadpaal

Indien u als bedrijf kiest voor de aanschaf van ´slimme´ laadpalen dan komt u mogelijk in aanmerking voor de subsidieregelling MIA, oftewel Milieu Investeringsaftrek. Voorwaarde van het slimme laadstation is dat deze met het internet verbonden is en op de eigen locatie geïnstalleerd. De subisidie houdt in dat u als bedrijf de aanschafkosten in mindering kunt brengen van uw winst met een belastingvoordeel tot gevolg.

INFORMEER NU

Afschrijving Milieu Investeringen (VAMIL) te gebruiken bij aanschaf laadstations

Met de regeling van de VAMIL kunt u als bedrijf zelf willekeurig bepalen hoe snel u de investering in bedrijfsmiddellen voor zakelijk gebruik wilt afschrijven. Kiest u voor de aanschaf van laadstations dan kunt u de investering in vrij korte tijd afschrijven. Dit heeft tot gevolg dat de afschrijvingkosten uw fiscale winst verlagen en u minder winstbelasting hoeft te betalen.

INFORMEER NU

Belastingvoordelen elektrische auto en plug-in hybride (PHEV)

Bij de aanschaf van een volledig elektrische auto (dus niet een hybride) hoeft u geen aanschafbelasting (BPM) of motorrijtuigenbelasting af te dragen aan de Belastingdienst.  Deze regeling geldt t/m 2024.  

PHEV rijders ontvangen 50% korting op de motorrijtuigenbelasting, maar alleen als de auto niet meer dan 50 gram CO2 per km uitstoot. Ook deze regeling geldt t/m 2024 

Bovendien betaalt u minder bijtelling in het geval u een zakelijke elektrische auto rijdt. Dit percentage bedraagt 16% tegen 22% reguliere bijtelling. Echter geldt het kortingspercentage t/m een cataloguswaarde van € 35.000. Over het bedrag daarboven betaalt u 22% bijtelling. Vanaf 2025 bouwt de overheid deze regeling in 2 jaar tijd af naar de reguliere bijtelling van 22%. 

 

Informeer nu

Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto´s (SEBA)

Voor ondernemers of non-profitorganisaties die een nieuwe emissieloze bedrijfsauto willen aanschaffen of leasen bestaat de SEBA regeling. Vraag deze aan voordat u de definitieve overeenkomst sluit en voordat uw bedrijfsauto op uw naam staat in het RDW register. In het geval van operational lease kan uw leasemaatschappij voor u de SEBA aanvragen. De hoogte van de subsidie is maximaal € 5.000 per bedrijfsauto. 2024 is het laatste jaar waarin de SEBA aangevraagd kan worden. Voor meer informatie verwijzen wij u naar de website van de RVO. 

Informeer nu

Subsidieregeling Verduurzaming voor Verenigingen van Eigenaren (SVVE)

Subsidie voor oplaadpuntenadvies en basislaadinfrastructuur

Om verduurzamingsplannen van VvE´s, woonverenigingen en wooncoöperaties te stimuleren biedt de overheid een subsidie aan voor het uit laten voeren van een energieadvies door een erkend bureau. Onder deze energiebesparende maatregelen vallen ook een oplaadpuntenadvies en de aanleg van een een basislaadinfrastructuur.

Lees meer over subsidieregeling

Lening aanschaf zonnepanelen

Indien u overweegt zonnepanelen aan te schaffen o.a. voor het opladen van uw elektrische auto dan is het goed om te weten dat er vanuit het Nationaal Warmtefonds (dit fonds handelt in opdracht van de rijksoverheid) een gunstige financieringsregeling bestaat. Dit is de energiebespaarregeling waarmee u 100% van het leenbudget kunt gebruiken voor de aanschaf van zonnepanelen en direct kunt profiteren van de besparing op energiekosten. Ook VvE´s kunnen gebruik maken van deze financieringsmogelijkheid.

LEES MEER

U kunt geen rechten ontlenen aan informatie op deze webpagina. U dient altijd de informatie van Rijksoverheid en Belastingdienst te raadplegen.